Ga naar de inhoud

achtergrond van de praktijk

Achtergrond van de praktijk

De huisartsen in Velp kunnen sinds eind 2011 patiënten verwijzen naar de Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet. Deze praktijk is opgericht door Ester Bertholet, specialist ouderengeneeskunde (en voormalig huisarts). Het is voor het eerst in Nederland dat een specialist ouderengeneeskunde een zelfstandige praktijk is gestart in de eerste lijn.

Ons specialistische team

In deze praktijk werken specialisten ouderengeneeskunde (artsen) samen met verpleegkundigen en secretaresses. Samen vormen zij het team ouderengeneeskunde dat bij de mensen thuis op bezoek gaat en een helpende hand kan bieden.

Samen afwegen

De meeste mensen op oudere leeftijd willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met de leeftijd komen vaak ook problemen die erg ingewikkeld kunnen zijn. Voor patiënten en mantelzorgers kan het dan lastig worden om overzicht te houden en goede beslissingen te nemen. De huisarts kent zijn of haar patiënten meestal lang en dat helpt om tot een afweging te komen in de hulp die nodig is.

Maar soms is het ook voor de huisarts moeilijk om alles wat er speelt goed af te wegen. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt meerdere ziektes en medicijnen heeft die op elkaar inwerken. Of wanneer verschillende medisch specialisten betrokken zijn bij een patiënt en misschien verschillende adviezen worden gegeven. Soms ziet een patiënt ervan af om nog langer naar het ziekenhuis te gaan.

Ook kan het zijn dan dagelijkse dingen om verschillende redenen niet meer goed lukken of de omgeving zich zorgen maakt. Soms spelen er problemen met het geheugen of is iemand somber geworden. Soms is een patiënt zich heel terughoudend gaan gedragen en weet de omgeving ook niet wat ze zou moeten doen.

Kwaliteit van leven

Vaak wordt de kwaliteit van leven steeds belangrijker. Misschien wel belangrijker dan de beste behandeling van een ziekte. Daarom is ons uitgangspunt dat wij de mensen ‘ondersteunen in het zolang mogelijk thuis blijven wonen, met zoveel mogelijk kwaliteit van leven!’