Onze werkwijze
De huisarts kan oudere patiënten verwijzen naar een medisch specialist van de Praktijk
Ouderengeneeskunde Thuis. Deze specialisten werken dichtbij de huisarts en kunnen patiënten ook thuis bezoeken.
Onze expertise
De praktijk bestaat uit artsen, verpleegkundigen en secretaresses. De artsen hebben zich gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ouderen met complexe problemen. Ook de verpleegkundigen hebben ruime ervaring met ouderen met complexe gezondheidsproblemen.
Twee soorten zorg
De huisarts kan op twee manieren een beroep op ons doen: in de vorm van een ‘consult’ of van een ‘traject’.
Consult
Een huisarts kan een ‘consult’ aanvragen bij de praktijk. Een van de artsen ouderengeneeskunde pakt deze vraag dan op, meestal zonder betrokkenheid van de verpleegkundige van de praktijk. Dat consult kan de vorm hebben van een overleg tussen de huisarts en de arts ouderengeneeskunde. Ook kan het zijn dat de arts zelf een gesprek heeft met een patiënt en onderzoek doet. De arts ouderengeneeskunde geeft de huisarts advies maar voert dit advies zelf niet uit. De huisarts gebruikt dit advies om vervolgens de best passende zorg aan de patiënt te geven.
Een consult bestaat uit één of enkele gesprekken met eventueel onderzoek.
Traject
Soms speelt er meer en is een advies aan de huisarts niet voldoende. Dan helpt het als alles wat er speelt bij een patiënt eens rustig op een rijtje wordt gezet en de behandeling wordt overgenomen door de praktijk. Dat noemen we ‘trajectzorg’. Trajectzorg kan vooraf gegaan zijn door een consult maar dat is niet noodzakelijk.
Als een huisarts een patiënt heeft verwezen, brengen de arts en de verpleegkundige deze persoon samen helemaal in kaart. Ze kijken naar lichamelijke problemen, naar medicatie(gebruik), geestelijke problemen, problemen met huishoudelijke zaken, op het gebied van dagbesteding en in de communicatie. Kortom: we zien de gehele mens.
Vervolgens stellen we een behandelplan op, dat we met de huisarts, de patiënt en eventueel de betrokken naasten (mantelzorger) bespreken. Die behandeling kan worden uitgevoerd door de praktijk ouderengeneeskunde. De medewerkers van de praktijk ouderengeneeskunde evalueren dan regelmatig met de patiënten en de zorgverleners hoe de behandeling verloopt.
Al die tijd blijft de huisarts de hoofdbehandelaar van de patiënt. Voor alle kleine of acute klachten gaat de patiënt gewoon naar de huisarts. Buiten kantoortijden kan de patiënt bij noodsituaties de huisartsenpost bellen.
Een traject heeft meestal een looptijd van een aantal maanden.
Oog voor mantelzorgers
Naast de directe zorg voor oudere patiënten, hebben we ook aandacht voor de mantelzorgers.
Eigen bijdrage
Sinds 1 januari 2025 hebben we een structurele financiering voor de zorg zoals we die leveren. Patiënten hoeven daar zelf geen bijdrage voor te betalen. Onze zorg valt wel onder het eigen risico, zoals alle medische specialistische behandeling.