Incontinentie (ongewild urineverlies) en obsitipatie
Soms verlies je urine terwijl je dat niet wilt, bijvoorbeeld bij plotselinge druk op de buik. Ook al is het dan maar een beetje, dit heet ‘incontinentie’. Er bestaan verschillende vormen van incontinentie.
Je kunt er last van hebben als je niest, hoest of iets optilt. Vooral vrouwen hebben last van deze vorm van incontinentie die we ‘inspanningsincontinentie’ noemen.
Het kan ook zijn dat je opeens heel erg naar het toilet moet en de noodzaak om te moeten plassen bijna niet kunt onderdrukken, zodat je het toilet soms niet haalt. Dit noemen we ‘aandrang-incontinentie’. Deze vorm van incontinentie komt voor bij mannen en vrouwen.
Wanneer je druppelsgewijs urine verliest omdat je blaas overvol is, heet dat ‘overloop-incontinentie’. Overloop-incontinentie komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral op oudere leeftijd.
Als je deze klachten herkent, is het altijd goed om deze met de huisarts of verpleegkundige van de praktijk te bespreken. De laatste jaren kunnen we incontinentie veel beter behandelen.
Mogelijk dat de arts lichamelijk onderzoek en een urine-onderzoek doet om de precieze oorzaak en de soort incontinentie te vinden. Soms zijn extra onderzoeken nodig.
Belangrijk is in ieder geval:
Toiletgedrag
Het is altijd goed om ontspannen op het toilet te zitten met de voeten vlak op de grond en de benen iets gespreid. Ontspannen van de buik en bekken is beter dan persen. En niet stoppen onder het plassen, maar wachten tot de blaas helemaal leeg is. Het kan helpen om even te gaan staan na het plassen en dan weer te zitten, dan komt er toch nog een beetje. Alle urine die te lang in de blaas blijft staan, kan dit een blaasontsteking veroorzaken.
Genoeg drinken
Zo blijven de urinewegen steeds schoon en kan er geen bacterie of steentje groeien. Veel mensen die last krijgen van incontinentie gaan juist minder drinken, maar dat maakt het vaak juist erger. Koffie, thee en alcohol maken vaak dat je meer dan nodig naar het toilet moet, dus die kun je het beste vermijden.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:
Blaastraining
Wanneer je vaak op een dag naar het toilet moet, kan een gespecialiseerde therapeut tips geven om je blaas onder controle te houden. Op vaste tijdstippen plassen kan een goede training zijn. Door de duur tussen twee plasmomenten langzaam te verlengen, verhoog je de blaasinhoud en dat helpt om minder vaak te moeten plassen. Het is eigenlijk een spiertraining voor je blaas.
Oefeningen
Veel incontinentieproblemen hebben te maken met verslapte spieren in het bekken. Deze spieren sterker maken, kan heel goed helpen. Veel mensen weten echter niet goed waar die spieren zitten en hoe ze ze kunnen aanspannen en trainen. Er zijn fysiotherapeuten die hierbij kunnen helpen. Het is even een drempel voor veel mensen om dit te bespreken met een arts of fysiotherapeut, maar voor hulpverleners is het een heel gewone vraag en het is zonde om hier niks aan te doen.
Zelf zou je de volgende oefening kunnen doen:
Maak je bekkenbodemspieren sterker door ze regelmatig aan te spannen, bijvoorbeeld onder het afwassen of in de rij bij de bakker. Je doet dat door dezelfde beweging te maken als wanneer je opeens urine zou willen tegenhouden. Dit hou je dan een paar tellen vol, een keer of 10 achter elkaar.
Geneesmiddelen
Afhankelijk van het soort incontinentie kan een arts overwegen om geneesmiddelen voor te schrijven of juist medicatie die je al gebruikt proberen te stoppen. Meestal zijn medicijnen slechts een onderdeel van de behandeling.
Operatie
In sommige gevallen is een operatie een goede behandeling, bijvoorbeeld om de blaas en blaashals beter te ondersteunen, bij prostaatproblemen of om een kunstmatige sluitspier in te brengen.
Hulpmiddelen
Soms is een definitieve oplossing niet mogelijk. Afhankelijk van de ernst van incontinentie zijn er verschillende hulpmiddelen voor mannen en vrouwen beschikbaar, zoals incontinentiemateriaal of een condoomcatheter. Je arts, apotheker, praktijkondersteuner kunnen hierbij helpen. Ook werkt er meestal iemand in de apotheek die hier veel vanaf weet.
Als je veel last hebt van incontinentie is het in ieder geval ook heel handig als het toilet gemakkelijker bereikbaar is. Een ergotherapeut kan helpen om hier goed naar te kijken. En je kunt aangepaste kleding kiezen die snel opengaat, bijvoorbeeld met klittenband of rits in plaats van met knoopjes.