pijn

Pijn

Iedereen heeft wel eens pijn. Pijn kan hevig of zeurderig zijn, voorbijgaan, aanhouden of toenemen. Pijn is belangrijk en kan nuttig zijn. Het waarschuwt ons dat iets in ons lichaam beschadigd of overbelast wordt. Het wijst ons op een verwonding, ontsteking of ziekte. Het zorgt ervoor dat we maatregelen nemen om onszelf te beschermen en de oorzaak van de pijn te bestrijden.

Pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak: iets in uw lichaam is beschadigd of werkt niet zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Pijn wordt beïnvloed door uw gedachten en gevoelens en door de manier waarop u en uw omgeving met de pijn omgaan. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt. Angst, spanning, onzekerheid en eenzaamheid kunnen de pijn verergeren. Aandacht, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning en vertrouwen kunnen de pijn verminderen.

Wat kan de huisarts of specialist ouderengeneeskunde voor u doen?

Soms is er een duidelijke oorzaak die dringend aandacht of behandeling behoeft. Zoals een wond, een botbreuk of een acute ontsteking. Is de pijn heftig, aanhoudend of toenemend, of komt de pijn steeds terug? Maak dan een afspraak bij de huisarts of bij onze praktijk. Dan kunnen we kijken wat de oorzaak is en die oorzaak zo mogelijk behandelen. Is het te verwachten dat de pijn overgaat (vanzelf of door behandeling van de oorzaak), dan kunnen pijnstillers helpen deze periode te overbruggen. Is de oorzaak onschuldig of onverklaarbaar, dan kunt u afwachten hoe de pijn zich ontwikkelt.

Kunt u door de pijn niet meer goed bewegen, werken of slapen? Dan kunnen dat redenen zijn om pijnstillers te gebruiken. Houdt u langdurig pijn of blijft de pijn terugkomen, dan heeft u misschien wel vaker pijnstillers nodig. Overweeg dan ook andere maatregelen te nemen om de pijn te verminderen, zodat u minder (vaak) pijnstillers hoeft te gebruiken. Een gezonde leefwijze met voldoende afleiding, beweging en ontspanning kan helpen en de behoefte aan pijnstillers verminderen.

Voor de meeste pijnklachten zijn paracetamol of NSAIDs voldoende (zie hieronder). Wanneer u verwacht dat de pijn afneemt, kunt u deze pijnstillers minderen of stoppen. Bij aanhoudende pijn kan het nodig zijn de pijnstillers op vaste tijden te slikken, zodat de pijn niet telkens terugkomt. Lukt het niet om met leefregels en de voorgeschreven pijnstillers de pijn onder controle te krijgen, kom dan weer naar het spreekuur of neem contact op met de praktijk. Dan maken we samen een plan zodat u weet wanneer u welke medicijnen het beste kunt nemen. Bij ernstige pijn kan het nodig zijn (tijdelijk) sterkere pijnstillers voor te schrijven, bijvoorbeeld een morfine-achtige pijnstiller.

Wanneer u langdurig veel pijnstillers blijft gebruiken, kunt u er ook afhankelijk van worden en er zelfs hoofdpijn van krijgen (medicatie-afhankelijke hoofdpijn). Probeer dit te voorkomen. Kom bij twijfel naar het spreekuur en bespreek dit. We kunnen dan samen proberen de pijnstillers af te bouwen.

Welke pijnstillers kunt u gebruiken?

Als u ervoor kiest om een pijnstiller te nemen, is het belangrijk uit te zoeken welke pijnstiller het beste helpt. Begin met paracetamol omdat deze pijnstiller goed werkt en de minste bijwerkingen heeft. De andere zonder recept verkrijgbare pijnstillers hebben meer bijwerkingen, vooral voor de maag- en darmen. Ons advies is om het gebruik van alle pijnstillers (behalve paracetamol) te overleggen met de (huis)artsenpraktijk.

Paracetamol

Paracetamol is een heel goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen. Het wordt daarom aanbevolen als eerste keus. Bij kortdurende pijn kan een tablet van 500 mg paracetamol voldoende zijn. Zo nodig tot 4 maal per dag 1000 mg gedurende hooguit een of twee weken. Houdt de pijn langer aan, gebruik dan niet meer dan 4 tot 6 maal per dag 500mg.

NSAID

Als paracetamol onvoldoende helpt, kunt u in plaats daarvan een NSAID proberen. NSAID is een afkorting voor de Engelse naam ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’. De bekendste NSAIDs zijn ibuprofendiclofenac en naproxen. Ze worden soms onder een andere naam (een merknaam) verkocht. Het zijn goede pijnstillers maar ze kunnen (in tegenstelling tot paracetamol) regelmatig vervelende bijwerkingen (vooral maagklachten) geven. Zeker bij ouderen is dit het geval. Daarom worden NSAIDs vaak samen met een maagbeschermend middel zoals omeprazol voorgeschreven. Omeprazol heeft echter ook weer bijwerkingen, zoals het minder goed kunnen opnemen van VitamineB12, wat een belangrijk vitamine is.

Pijnstillers op recept

Daarnaast zijn er pijnstillers die u alleen op recept kunt krijgen (zoals paracetamol–codeïne, tramadol enmorfine). Dit zijn vaak heel goede pijnstillers, met helaas wel met  soms bijwerkingen zoals verstopping of sufheid. De afweging of u voor deze pijnstillers kiest, dient u met uw huisarts te maken. Het kan vervelend zijn om last van bijwerkingen te hebben. Aan de andere kant is veel pijn ook niet gezond. Soms kan het dan toch een overweging zijn om bijwerkingen te accepteren of te behandelen tot het moment dat de pijn weer minder is geworden.

Wat kunt u nog meer doen?

Psychologische behandeling

Wanneer u pijn heeft, kunt u zich verdrietig, boos, hopeloos en wanhopig voelen. Chronische pijn kan uw karakter beïnvloeden, uw slaap verstoren en een negatieve invloed hebben op uw relaties. Een psychologische behandeling kan bij pijn direct helpen door het verminderen van psychische stress, want door veel psychische stress wordt de pijn vaak erger.

Pijn verergert bijvoorbeeld als gevolg van angst en depressie, maar pijn veroorzaakt ook angst en depressie. Stress maakt de pijn erger, maar pijn veroorzaakt ook stress. Slaapgebrek maakt de pijn erger, maar andersom slaap je ook slecht doordat je pijn hebt.

Een groot deel van de psychologische pijnbehandeling bestaat uit voorlichting en het aanleren van vaardigheden om met de pijnproblemen om te gaan. Veel toegepaste psychologische behandelingen zijn: gesprekstherapie, ontspanningstraining, stressmanagement, training in het omgaan met pijn.

Bij gesprekstherapie krijgt u hulp en begeleiding van een psychiater of psycholoog. Bij ontspanningstraining leert u hoe u zich moet ontspannen. Er is een verband tussen ontspanning en genezing en pijnvermindering. Bij stressmanagement leert u hoe uw gedachten uw stressniveau beïnvloeden en hoe u met moeilijke situaties om moet gaan. Bij de training in het omgaan met pijn kunt u leren hoe u zodanig met pijn moet leven dat u een zo normaal mogelijk leven kunt leiden.

Fysiotherapie, cesartherapie, manuele therapie of oefentherapie

Deze soorten therapie helpen bij het verbeteren van het bewegings- en houdingsapparaat, wat goed is voor de gezondheid en het algehele welbevinden. Het kan u helpen zelfstandiger te leven.

Fysiotherapie kan met name helpen bij problemen met spieren, botten, het hart, de bloedsomloop en de longen. Fysiotherapie omvat een scala aan behandelingen, zoals manipulatie, massage, oefeningen, elektrotherapie en hydrotherapie.

Cesartherapie is een paramedische behandelmethode waarmee u door gezond te bewegen, werkt aan het verminderen van uw klachten of helpt klachten te voorkomen ( preventieve behandeling). We bereiken dit resultaat door houdingscorrectie en bewegingsinstructies.

De manueeltherapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen, kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken.

Een oefentherapeut maak mensen bewust van gezond beweeggedrag. U leert blessures te voorkomen, om te gaan met chronische aandoeningen en lichamelijke klachten te verminderen. De oefentherapeut gaat op zoek naar de oorzaak en oplossing van problemen in het bewegen tijdens hun dagelijkse bezigheden.