Ga naar de inhoud

gedaalde stemming

Somberheid en zenuwachtigheid

Een sombere, depressieve stemming is vaak een normale reactie op teleurstelling of verlies. De stemmingsdaling is dan van voorbijgaande aard en heeft in de meeste gevallen geen gerichte behandeling nodig. Maar mensen kunnen ook heel lang somber zijn blijven en bijna elke dag een somber gevoel hebben. Mensen piekeren dan vaak ook veel, hebben negatieve ideeën en gevoelens, voelen zich vaak onzeker en soms ook schuldig, en kunnen lichamelijke klachten krijgen. 

Naast verdrietige gebeurtenissen kan ook chronische stress een belangrijke oorzaak zijn van sombere gevoelens. Er zijn ook lichamelijke ziektes zoals een trage schildklier, bloedarmoede of de ziekte van Parkinson die een depressie kunnen veroorzaken. Soms weet iemand niet goed waarom hij of zij somber is.

Een depressie is een ziekte die behandeld kan worden. Het doel van de behandeling is dan om de klachten te verlichten en ervoor te zorgen dat iemand weer mee kan doen. 

Het helpt meestal om te praten met iemand. Voor de hulpverlener of vriend of familie is het daarom belangrijk om te luisteren. Verder kan een hulpverlener ook voorlichting en begeleiding geven. Soms zijn medicijnen nodig.

Daarnaast is het heel belangrijk om naar buiten te gaan en letterlijk je lijf in beweging te brengen. Even de straat op en neer, naar de winkel, of door het bos wandelen zijn allemaal heel goed. En goed voor jezelf zorgen door bijvoorbeeld goed te koken voor jezelf, kleren aan te trekken die je goed staan, haren te kammen of naar de kapper te gaan en een lekker geurtje op te doen, werken ook goed. Kleine haalbare doelen stellen dus.

Ook helpt het om regelmaat in je leven te brengen. Elke dag op dezelfde tijd naar bed, genoeg slapen, op dezelfde tijd opstaan en eten. En liever geen alcohol gebruiken.

Een behandeling kan worden ingesteld door een verpleegkundige die bij de huisarts werkt (POH-ggz), een psycholoog of een psychiater. Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater is dat deze laatste een arts is en medicatie mag voorschrijven.

Maar gesprekken met bijvoorbeeld een yoga-docent, een pastoor of iman kunnen ook behulpzaam zijn.