Bijeenkomst ministerie VWS over werkwijze Praktijk Ouderengeneeskunde

Gepost op: 8-04-2019

Woensdag 10 april organiseert het ministerie van VWS een grote bijeenkomst, waar naast VWS ook mensen van de NZA, ZINNL en vertegenwoordigers van de grootste zorgverzekeraars aanwezig zijn. Deze bijeenkomst is georganiseerd om de uitrol van de visie en de werkwijze van de Praktijk Ouderengeneeskunde te bespreken.

De Praktijk Ouderengeneeskunde haalde onlangs nog het nieuws vanwege een werkbezoek van minister De Jonge van Volksgezondheid. Een impressie van dit werkbezoek: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/138097/minister-hugo-de-jonge-bezoekt-ons-raadhuis-velp/


artikel in Bijblijven over de Kernelementen en resultaten van MESO in Velp

Gepost op: 19-03-2019

Het is al enige tijd geleden dat dit artikel is verschenen in Bijblijven, echter op veler verzoek hierbij het artikel:

artikel in Bijblijven


De veertien kernpunten van onze aanpak

Gepost op: 14-04-2016

A5_Brochure_kernelementen POGB 21092015


Artikel Gelderlander

Gepost op: 29-08-2015

Alweer even geleden, maar hier dan toch het artikel in de Gelderlander:

 

artikel in de Gelderlander

 


Mooi artikel prof. Slaets

Gepost op: 29-08-2015

Een mooi artikel van geriater en hoogleraar prof. Slaets dat mij uit het hart gegrepen is:

 

ov1ov2


Tweede druk handreiking

Gepost op: 11-08-2014

De tweede druk van de handreiking is binnen! Hieronder vind je de link naar de digitale versie. Maar mocht je het prettiger vinden om papier te lezen, dan kun je de boekvorm bij ons (gratis) bestellen. Een mailtje naar secretaresse Jolanda Konings volstaat: secretariaat@praktijkouderengeneeskunde.nl

Handreiking_web_2014


Betaaltitel NZA gehonoreerd!

Gepost op: 7-05-2014

In juni 2014 liep de subsidie af die we hebben ontvangen uit de RVVZ-gelden, waarmee Menzis het mogelijk heeft gemaakt om 3 jaar lang (in)directe patiëntenzorg te financieren voor onze praktijk ouderengeneeskunde. Vanzelfsprekend willen we onze zorg aan ouderen graag voortzetten, daarom hebben we samen met Menzis begin dit jaar een aanvraag voor vervolgfinanciering ingediend bij de NZA. Deze is gehonoreerd tot 1 juni 2017. Het houdt in dat we een betaaltitel hebben gekregen waarmee we kunnen zelfontwikkelde DBC’s kunnen declareren bij de zorgverzekeraars.

Nu kunnen we weer 3 jaar verder bouwen aan de multidisciplinaire eerstelijnsouderenzorg met een praktijk ouderengeneeskunde in Velp. Net als de afgelopen jaren kunnen alle oudere mensen uit Velp naar ons verwezen worden door hun huisarts, ongeacht hun verzekering. Zij hoeven daar zelf geen kosten voor te dragen.

En natuurlijk hopen we dat het binnen deze 3 jaar voor elkaar komt dat een specialist (en praktijk) ouderengeneeskunde structureel in de eerste lijn kan werken en ook gefinancierd zal worden (uit de basisverzekering). Veel collega’s staan te popelen om op vergelijkbare wijze aan de slag te gaan. We gaan er hard aan werken!


Agenda in de lucht

Gepost op: 17-11-2013

Vanaf vandaag (17 november 2013) gaan we een agenda bijhouden, waarin we in ieder geval onze eigen activiteiten zullen aankondigen. Te beginnen met het jaarcongres van Verenso op vrijdag 29 november 2013, waar Ester Bertholet ook een presentatie zal houden met als titel ‘van onderzoek naar praktijk en weer terug’.


Kwartaalbijeenkomst praktijk ouderengeneeskunde

Gepost op: 10-11-2013

Wekelijks krijgen we van veel kanten aanvragen voor een werkbezoek, presentatie of informatief gesprek. We kunnen hier lang niet altijd op ingaan, omdat de patiëntenzorg altijd doorgaat en veel van onze aandacht en tijd vergt. Maar om een zo groot mogelijk deel van de belangstellenden toch tegemoet te kunnen komen, organiseren we vanaf volgend jaar ieder kwartaal bij ons in de praktijk een tweetal bijeenkomsten. Eén bijeenkomst waarin we algemene informatie geven en vragen kunnen beantwoorden en één bijeenkomst waarin we collega’s willen ondersteunen die ook een initiatief als de praktijk ouderengeneeskunde willen vormgeven. De eerste bijeenkomst is een open groep, de tweede zou een soort intervisiegroep kunnen worden. Alvast voor in uw agenda; de eerst volgende middag voor beide bijeenkomsten staat gepland op vrijdagmiddag 17 januari 2014. Opgeven of vragen via secretaresse Jolanda Konings: info@praktijkouderengeneeskunde


Uitzending EenVandaag

Gepost op: 23-06-2013

Afgelopen zaterdag (23 juni 2013)werd in EenVandaag aandacht gegeven aan de praktijk ouderengeneeskunde. De rol van het samenwerkingsverband Seps, de huisartsen en mijn collega’s in de praktijk was wel wat onderbelicht, maar het waren mooie portretten van een tweetal patiënten uit de praktijk. De uitzending is nog een keer te zien bij ‘Uitzending gemist’of klik op de link hieronder:

http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/bezuinigingen-in-de-zorg/46263/specialist_aan_huis_houdt_ouderenzorg_betaalbaar?autoplay=1


Artikel Trouw 1 juni 2013

Gepost op: 6-06-2013

Afgelopen zaterdag 1 juni 2013  is in de Trouw een artikel over de praktijk ouderengeneeskunde verschenen:

 

Krantenartikel Trouw juni 2013


Publicatie van de handreiking

Gepost op: 14-05-2013

Vandaag is de handreiking ‘multidisciplinaire samenwerking met een specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn’ verschenen. In dit boekje beschrijven we hoe de praktijk tot stand is gekomen, welke keuzes we hebben gemaakt en waarom we bepaalde stappen hebben genomen. De handreiking hebben we geschreven omdat we graag onze ervaring willen delen met andere hulp- en zorgverleners die geïnteresseerd zijn in ons project en wellicht daar zelf een start mee willen maken. Het zou zonde zijn als andere mensen dezelfde zaken moeten uitzoeken en ervaren.

De gedrukte versie reiken we uit als relatiegeschenk. Hieronder kunt u de pdf-versie vinden en downloaden:

130521 Handreiking multidisciplinaire ouderenzorg in de eerste lijn samen met een specialist ouderengeneeskunde

 

 

 


Koplopersprijs 2013 gewonnen!

Gepost op: 14-05-2013

Afgelopen middag hebben we de Koplopersprijs 2013 tijdens de Mertensdag gewonnen! Het is een traditie om tijdens deze dag projecten te nomineren die vernieuwend zijn, waar verschillende typen hulpverleners bij betrokken zijn en vanuit de dagelijkse praktijk zijn ontstaan. De Mertensdag is de gemeenschappelijke netwerkdag van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Dit jaar heeft de jury dus gekozen om ons deze prijs toe te kennen, wat een enorme opsteker is. Niet alleen voor de medewerkers van de praktijk, maar ook voor het hele samenwerkingsverband (Seps) waar we deel van uit maken.


De praktijk in het nieuws op TV Gelderland

Gepost op: 13-05-2013

Naar aanleiding van het bericht van de minister dat we komend jaar een van de pilots van ministerie van VWS worden, heeft TV Gelderland een nieuwsbericht gemaakt. U kunt deze uitzending terug zien door op onderstaande link te klikken:

http://content.omroep.nl/omroepgelderland/uitzendingen/video/2013/05/130503

De minister wil onderzoeken welke vorm van (ouderen)geneeskunde nu het meest bijdraagt aan goede kwaliteit van leven en zorg zonder veel extra kosten te maken. In het nieuwsbericht zit jammer genoeg wel een vergissing: we zijn geen huisartsenpraktijk, maar een ouderengeneeskunde-praktijk. Maar het is een mooie rapportage geworden.

 


Praktijk ouderengeneeskunde wordt pilot minister Schippers!

Gepost op: 25-04-2013

Het project Velp,  inzet van de specialist ouderengeneeskunde in de eerstelijn,  is opgenomen in de brief van minister Schippers waarin zij aangeeft welke proeftuinen en pilots zij wil volgen. Dat betekent dat deze praktijk ouderengeneeskunde het komende jaar nauw gevolgd wordt door het ministerie van VWS. Het ministerie wil onderzoeken welke vorm van (ouderen)geneeskunde nu het meest bijdraagt aan goede kwaliteit van leven en zorg zonder veel extra kosten te maken. De organisaties die daar het beste in slagen, maakt kans om te kunnen blijven bestaan met (dus) structurele financiering.

Voor de volledige brief van de minister zie:

http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/04/23/kamerbrief-over-proeftuinen-en-pilots-betere-zorg-met-minder-kosten/kamerbrief-over-proeftuinen-en-pilots-betere-zorg-met-minder-kosten.pdf


Praktijkondersteuner Fia Tammeling gestart

Gepost op: 13-04-2013

Per 1 maart is praktijk ondersteuner Fia Tammeling bij ons gestart. Fia is opgeleid en heeft lange tijd gewerkt als fysiotherapeut, maar heeft een aantal jaren geleden besloten haar hart te willen volgen en is de opleiding tot praktijkondersteuner ouderenzorg gaan volgen. Zij komt op dinsdag en vrijdag bij ons werken en zal zich vooral gaan bezighouden met de directe patiëntenzorg. Fia zal dus vaak als eerste naar een patiënt toe gaan om deze zo goed mogelijk in kaart te brengen. Nadat de arts vervolgens de diagnostiek heeft afgerond, is Fia degene die de behandeling/begeleiding gedurende een aantal maanden zal coördineren.


Specialist ouderengeneeskunde Marlies Blom is weer terug in onze praktijk

Gepost op: 13-04-2013

Halverwege vorig jaar liep Marlies Blom bij ons stage in de praktijk. Zij was toen al afgestudeerd arts en wilde zich verder specialiseren in de zorg voor ouderen. Tijdens haar opleiding tot ‘specialist ouderengeneeskunde’ liep zij 3 maanden met ons mee. Dat beviel van twee kanten zo goed, dat we haar gevraagd hebben om terug te komen nadat ze haar specialisatie had afgerond. Ondertussen is ze overigens ook nog gepromoveerd op een onderwerp in de reumatologie. Marlies werkt op vrijdag in onze praktijk.


Maatschappelijk werker Alphons Ensink versterkt sinds januari 2013 de praktijk

Gepost op: 22-01-2013

Begin januari 2013 is Alphons Ensink gestart in de praktijk ouderengeneeskunde. Alphons is zijn carrière gestart als maatschappelijk werker en is in de loop van zijn loopbaan meer in het management gaan werken. Hij heeft lange tijd gewerkt als maatschappelijk werker in Verpleeghuis Regina Pacis. De laatste jaren was hij manager van de paramedisch dienst in Verpleeghuis Regina Pacis, en van de (para)medische dienst in  Verpleeghuis Gelders Hof in Dieren. Daarnaast organiseert hij regelmatig het Alzheimercafé in Doesburg.

Alphons komt bij ons in de praktijk werken om een lijntje te leggen met de mensen die te maken hebben met ouderen waar veel zorgen om zijn ontstaan, maar die nog geen hulpverleners om zich heen hebben verzameld. Zo gaat hij bijvoorbeeld onderzoeken hoe de wijkagent, de politie en de woningbouwvereniging ons kunnen bereiken en wij hen kunnen ondersteunen. Daarnaast gaat Alpons mantelzorgers met elkaar in contact brengen en gespreksgroepen leiden. We zien erg uit naar de samenwerking met hem!


Onderzoek naar effect praktijk ouderengeneeskunde van start

Gepost op: 6-01-2013

Iedereen is natuurlijk erg benieuwd naar het effect van de praktijk ouderengeneeskunde op de gezondheid en het welzijn van de patiënten. Niet alleen wijzelf, maar ook de beroepsgroepen van specialisten ouderengeneeskunde en huisarten, zorgverzekeraars en zelfs de politiek heeft interesse getoond in deze praktijk. De afgelopen maanden hebben we van verschillende kanten mensen mogen ontvangen en presentaties over onze werkwijze gehouden.

Vanaf oktober 2012 wordt nu ook onderzocht welke effecten er daadwerkelijk zijn te meten, niet alleen bij de patiënten maar ook op de kosten die bespaard zijn doordat de mensen niet naar een verzorgings- of verpleeghuis zijn verhuisd en niet of minder naar een specialist in het ziekenhuis zijn verwezen. Eind 2013 verwachten we de resulaten bekend te kunnen maken.


Ester Bertholet verzorgt presentatie op het Eerstelijnssymposium op Terschelling

Gepost op: 4-03-2012

Op 29, 30 januari en 1 februari 2013 vindt weer het jaarlijkse Eerstelijnssymposium op Terschelling plaats. Ester Bertholet zal hier een presentatie en een workshop verzorgen over de praktijk ouderengeneeskunde.